DUBBELKLIK OP FOTO OM GROTER TE MAKEN
30 juni 2023. NEIAFU, PORT OF REFUGE, VAVA'U GROEP, TONGA (18 39.121 S 173 59.153 W). Onder een mooie heldere sterrenhemel en een halve opkomende maan motorden we rustig de nacht door tot we rond half vier een bries van ca. zeven knopen uit het noorden kregen en de All purpose Genua uitrolden. Rond half negen (Gambier tijd) werd het licht en zagen we de hoge groen begroeide kliffen van de noord en noordwest kust van Vava'u eiland, het hoofd eiland van de Vava'u groep.
Nu we deels achter het eiland kwamen werd de swell minder waardoor we het grootzeil erbij konden hijsen. Zo zeilden we met vol grootzeil en de All purpose Genua lekker door. Even later zagen we voor ons een donkere lucht aankomen zodat we de All purpose Genua en het werk voorzeil snel weghaalden zodat we deze droog konden opbergen. Met rol voorzeil en vol grootzeil zeilden we rustig verder en begon het even later inderdaad te regenen waardoor de boot gelijk ontzout werd.
Terwijl het regende zeilden we rond één uur (gambier tijd) en na tweeentwintig dagen op open oceaan de beschutte wateren van de Vava'u groep binnen. Toen we eenmaal door Faihava Passage tussen Vava'u eiland en het lage eiland Hunga zeilden waren we de swell geheel kwijt. De zon kwam tevoorschijn en de wind nam af tot ca. vier knopen maar omdat er geen swell meer was dobber/zeilden we rustig met de stroom mee verder tussen Vava'u eiland en Pangaimotu eiland. Heerlijk geen klappernde zeilen!
Waar we tweeentwintig dagen maar één boot hadden gezien, waren we nu gelijk in de bewoonde wereld, Vele catamarans en enkele mono huls motorden tussen de eilanden door of lagen bij één van de eilandjes voor anker. (Later gaan wij daar ook heen en schrijf ik er meer over).
Vlak voordat we de zeilen weg haalden riep ik customs op maar kreeg geen gehoor. In de pilot stond dat ze lunch pauze hebben van twaalf uur tot half twee. Rond één uur lokale tijd (drie uur Gambier tijd) meerde we na 2480 mijl af aan de kade waar we moesten inklaren.
Onder het wachtten spraken we met andere zeilers die ook met hun zeilboten aan de kade lagen, die of wilden inklaren, uitklaren en/of diesel wilden kopen. In Tonga kun je 30 % korting krijgen op diesel nadat je bent uitgeklaard en diesel koopt via een grote tankwagen.
Toen we om twee uur nog niemand hadden gezien liep ik naar het customs kantoor waar ik vele papieren kreeg die ik in moest vullen en daarna zou er iemand aan boord komen. Dus vulden Paul en ik alle papieren in en wachtten, wachtten en wachtten tot ik rond kwart over drie nog een keer naar customs liep om te vragen of er nog iemand kwam. Rond vier uur kwamen customs en immigratie die alle papieren nakeken, meenamen en de paspoorten stempelden. Net op tijd want na half vijf moeten er overuren betaald worden. Na nog meer wachtten kwam rond kwart voor vijf de ambtenaar van gezondheid die een papier invulde en waar we vijftig amerikaanse dollars aan moesten betalen aangezien we de hele middag niet van boord hadden gemogen om geld te kunnen pinnen. Nu moest alleen de ambtenaar van quarantaine nog langs komen maar omdat het al zo laat was vertelde de ambtenaar van gezondheid dat dit vandaag niet meer ging en dat we maandag hiervoor terug moeten komen. Niet alleen wij maar ook de zeilboot naast ons. Dus verlieten we de kaden en gingen rond half zes tussen de andere boten voor anker. We liggen hier zeker met ca. vijftig andere zeilboten voor anker. Maar we zijn in Tonga!
29 juni 2023
22e DAG ONDERWEG NAAR TONGA
Toen we gisteren avond vol tuig de nacht in zeilden zagen we voor ons donkere bewolking. Toen we de weerkaart binnen haalden en bekeken zag het er allemaal rustig uit maar rond negen uur nam de wind toe tot vijftien a achttien knopen zodat we twee reven in het grootzeil zetten en we eindelijk met 6 knopen snelheid verder zeilden. Rond elf uur nam de wind toe tot ca. twintig a drieentwintig knopen zodat we het rol voorzeil vervingen door het werk voorzeil. Zo zeilden we aan de wind gestaagd verder de nacht door. Dat kwam goed uit want nu we de datum grens zijn overgegaan wordt het nog een race tegen de klok om voor het weekend en binnen de werkuren van Tonga in te klaren.
Vroeg in de ochtend nam de wind af tot ca tien a twaalf knopen zodat we het grootzeil hesen en het rol voorzeil erbij uitrolden en zo zeilden we de hele dag verder. In de ochtend was het bewolkt zodat we heerlijk buiten zaten maar rond het middag uur kwam de zon tevoorschijn en werd het een zonnige warme middag. Rond vier uur nam de wind af tot ca. drie knopen en begonnen de zeilen door de swell te klapperen zodat we de motor starten. Als we geen haast hadden gehad, hadden we ons waarschijnlijk laten dobberen maar nu we voor het weekend willen inklaren hebben we haast!
Al motorend gaan we de tweeentwintigste nacht in.
Tijd 08.00 2385 mijl afgelegd, positie 18 28.644 S 172 43.741 W
koers naar TONGA 236 graden en we varen 253 graden
Tijd 20.00 2427 mijl afgelegd, positie 18 23.512 S 173 22.313 W (nog 38 mijl naar Tonga Vava'u groep)
TONGA VAVA'U GROEP
De Vava'u groep lijkt op een grote kwal met zijn tentakels zuidwaarts Deze tentakels zijn gemaakt van spectaculaire eilandjes (61 in totaal) verweven met turquoise waterwegen en omringende riffen. .Het grootste eiland is Vava'u met zijn hoogste punt Mount Talau (131 meter). Hier ligt ook de hoofdstad Neiafu, de op een na grootste plaats in Tonga. Het eiland is ontstaan door vulkanische activiteit en wordt al ca. 2000 jaar bewoond.
28 juni 2023
22e DAG ONDERWEG NAAR TONGA
OMDAT WE DE INTERNATIONALE DATUM GRENS ZIJN OVERGEGAAN HEBBEN WIJ GEEN 28 JUNI GEHAD
INTERNATIONALE DATUM GRENS
Deze lijn ligt ongeveer aan de andere kant van de aarde ten opzichte van de nulmeridiaan (Greenwich line)
Deze lijn vormt de "frontlijn" waar de datum het eerst op aarde van de ene dag in de volgende overgaat. Westelijk van de datum grens is het de "nieuwe" dag en oostelijk is het de "oude"dag.
Terwijl in het midden van de nacht zijde van de aarde, waar het altijd middernacht is, alle tijdzones met het roteren van de aarde achtereenvolgens van datum wisselen wordt het deel van de aarde dat nog in de "oude" dag ligt steeds kleiner naarmate de datum grens zijn 24 uurs loop om de dag maakt. Tijdens die omloopt "duwt" de datum grens als het ware de oude dag voor zich uit weg en "sleept"de nieuwe dag achter zich aan over de aarde heen. Op het moment dat het op de datum grens weer middernacht is bevindt de gehele aarde zich in dezelfde dag (datum) Daarna begint aan de westzijde van de datum grens weer de volgende dag en zo wordt elke 24 uur weer opnieuw doorlopen.
Wanneer men rond de aarde reist wordt het voor elke 1/24 van de omtrek die men reist een uur vroeger (in westelijke richting), later (in oostelijke richting). Als men op deze wijze de hele aarde rond gaat, verliest of wind men daarom een dag. Om dit op te lossen en de hele aarde een consequent datum systeem te geven is er een lijn aangewezen als internationale datum grens. Als men deze in westelijke richting overschrijd wordt het een dag later (in oostelijke richting een dag vroeger).
27 juni 2023
21e DAG ONDERWEG NAAR TONGA
Onder een prachtige sterrenhemel en een halve opkomende maan zeilden we met ca zes knopen wind, vol tuig aan de wind verder de nacht door. Rond zes uur nam de wind toe tot ca vijftien a zeventien knopen en zetten we twee reven in het grootzeil. Rond half negen (gambier tijd) kwam de zon achter de horizon tevoorschijn en kregen we een mooie zonnige dag en zo zeilden we nog steeds iets noordelijker dan koers naar de Vava'u groep in Tonga.
Tegen het middag uur nam de wind af tot ca zeven knopen en haalden we de reven eruit. De golven/swell hadden zich langzaam opgebouwd waardoor we hoog aan de wind aanhielden, om de zeilen vol te houden. Het aan de wind zeilen met golven van verschillende kanten is veel vermoeiender dan ruime wind zeilen zodat we relatief meer sliepen. Rond vijf uur nam de wind toe tot ca. vijftien a zestien knopen zodat de twee reven er weer ingingen. De wind was inmiddels zo gedraaid dat we hoog aan de wind aardig richting de Vava'u groep zeilden. Vlak voor het donker werd zagen we een pot orca's bij de boot. Even zwom het grote mannetje vlak naast ons, even met ons mee om daarna weer terug naar de groep te gaan die alweer verderop was.
Rond acht uur (Gambier tijd) verdween de zon met een rode gloed achter de horizon. Met rol voorzeil en twee reven in het grootzeil gingen we aan de wind de eenentwintigste nacht in.
Tijd 08.00 2278 mijl afgelegd, positie 18 10.548 S 171 07.800 W
koers naar TONGA 252 graden en we varen 303 graden
Tijd 20.00 2334 mijl afgelegd, positie 18 15.241 S 172 02.091 W (nog 107 mijl naar Tonga Vava'u groep)
GESCHIEDENIS VAN TONGA (DEELS WIKIPEDIA, DEELS VAN BOEKEN)
Met behulp van archeologische opgravingen wordt vermoed dat de eerste bewoners op de Tonga eilanden zo'n 6000 jaar geleden vanuit de Santa Cruz eilanden hier naar toe kwamen. Deze volkeren maakten deel uit van de grote Lapitamigratie. Duizend jaar lang leefde, zeilde en voerde dit volk oorlog in het gebied wat nu Tonga, Samoa en Fiji heet voordat ze Tahiti en de rest van de eilanden in Oceanie ontdekten.
De eerste koning van Tonga was Aho'eitu, hij had veel macht in de 10 e eeuw na Chr. Hij was de eerste koning in de lijn van 40 man die de titel vast hielden. Omstreeks de tijd van Aho éitu waren de Tonganesen echte krijgers en veroverde ze andere eilanden zoals Fiji, Nui Samoa Tokelau maar hielden deze niet vast. Tonga was bekend in de hele regio, waardoor sommige geschiedkundigen het in deze tijd over het Tongaanse Rijk hebben.
In de 15e en 17e eeuw woedden burgeroorlogen op de eilanden. Het was in deze tijd dat de eerste Europeanen Tonga aandeden.
De Nederlandse ontdekkingsreizigers Willem Cornelisz Schouten en Jacob le Maire waren in 1616 de eerste Westerlingen die aanlegden op Niuatoputapu, één van de noordelijke eilanden van de Niuas eilanden groep, gevolgd door de nederlander Abel Tasman die in 1643 Tongatapu en Ha'apai aandeed.
Daarna kwam James Cook die zeer bevriend werd met de dertigste koning van Tonga genaamd Fatafehi Paulaho. Hij noemde Tonga ook wel de vriendelijke eilanden. James Cook bezocht de eilanden in 1773, 1774 en 1777.
De vava'u groep bleef lange tijd ongezien tot in 1781 de spanjaard Don Francisco kwam.
In 1831 kwamen de Baptistische missionarissen aan op Tonga en bekeerden de koning naar hun geloof en gaven hem de naam George Tupou I Deze koning heeft ervoor gezorgd dat alle vier de boven genoemde eilanden groepen (Niuas, Vava'u, Ha'apai, Tongatapu) tot één Tonga gingen behoren, er kwam een eigen vlag, volkslied, hij stelde een aantal wetten vast, en gaf de stamhoofden minder macht. Zo maakte hij samen met de missionaris Shirley Baker rond ca. 1875 een nieuwe grondwet die tot op vandaag nog aardig van toepassing is.
Zijn opvolger werd George Tupou II die al jong overleed waardoor zijn achttien jarige dochter Salote koningin werd. Salote vond het belangrijk dat het volk goede medische verzorging kreeg en dat alle kinderen naar school konden. Ze was zeer geliefd bij het volk.
Haar zoon Taufa 'ahau Tupou IV volgde haar in 1965 op. Op een vrij conservatieve manier hield hij de constitutionele monarchie in het zadel. De regering werd gevormd uit de acht leden van het kabinet. De mannen werden geassisteerd door twee door de koning aangewezen gouverneurs van de Haápai en de Vavaú groep, negen vertegenwoordigers uit de club van drieendertig edele en negen mannen die om het jaar door het volk werden gekozen. Het zogeheten democratische systeem kent vrije verkiezingen maar in feite had de koning het samen met de edele voor het zeggen. Hoe sterk de koninklijke macht was blijkt uit de functies van de familieleden. De jongste broer was minister president en de oudste zoon minister van buitenlandse zaken en defensie. Met zijn drieen benoemden zij de hoofden van de dorpen op de verschillende eilanden en bestuurden zij de hoofdstad Nukuálofa waar meer dan de helft van de bewolking woont.
Koning Taufa'ahau Tupou heeft ervoor gezorgd dat Tonga lid werd van de Commonweath of nation en de UN. Later heeft hij ook twijfelachtige dingen gedaan zoals Tonganeese paspoorten verkocht tegen veel geld. Gelukkig werden deze paspoorten niet door andere landen herkent zodat dit snel afgelopen was. Hij was de zwaarste koning in de wereld met ca. 210 kilo. Op dit moment is George Tupou VI aan de macht.
Tonga werd nooit gekoloniseerd hoewel England er een grote macht uitoefende en de leiders van de methodistisch kerk bij het bestuur betrokken waren. Tonga werd een beschermde staat onder de Britse kroon door de Vriendschapsovereenkomst van 18 mei 1900. Deze status werd in 1970 beeindigd naar aanleiding van een overeenkomst die de derde monarch, Koningin Salote, had gemaakt voor haar overlijden. Tonga werd lid van de Gemenebest van Naties in 1970, en de Verenigde Naties in 1999. Alhoewel Tonga in aanraking kwam met koloniale machten heeft het nooit zijn eigen bestuur verloren - een feit dat Tonga uniek maakt in deze regio.
26 juni 2023
20e DAG ONDERWEG NAAR TONGA
Onder een prachtige sterrenhemel en een bijna halve opkomende maan zeilden we met ca vijf a zes knopen wind, aan de wind rustig verder de nacht door. Helaas niet helemaal koers maar iets noordelijker. Rond zes uur nam de wind zover af dat we de motor moesten starten om voorruit te komen. Omdat er weinig swell/golven waren rolden we het voor zeil in maar lieten het grootzeil in het midden vast staan. Onder het motoren kwam de zon tevoorschijn en werd het een mooie zonnige dag. We draaiden de watermaker, douchten uitgebreid en maakten de boot van binnen schoon. Rond half tien kwam er een bries van ca. zes knopen en konden we rustig aan de wind verder zeilen. Helaas was de wind nog steeds tegen en hielden we alweer een noordelijkere koers aan omdat we op de weerkaarten hadden gezien dat de wind later meer naar het noorden zou gaan draaien. Zuid westelijk van ons komt alweer veel wind aan en gedurende de dag bouwden hierdoor de golven/swell zich langzaam op maar bleven de zeilen gelukkig wel vol staan. Vol tuig gingen we aan de wind de twintigste nacht in.
Tijd 08.00 2197 mijl afgelegd, positie 18 25.148 S 169 50.080 W
koers naar TONGA 263 graden en we varen 275 graden
Tijd 20.00 2228 mijl afgelegd, positie 18 23.032 S 170 19.118 W (nog 206 mijl naar Tonga Vava'u groep)
TONGA GEOGRAFIE (WIKIPEDIA)
Het uit 177 eilanden bestaande Tonga in Polynesia beslaat 700.000 km² in het zuiden van de Grote Oceaan: Het koninkrijk ligt circa 700 km ten zuidoosten van Fiji en circa 2000 km ten noordoosten van Nieuw-Zeeland. Zesendertig van de eilanden zijn permanent bewoond.
De eilanden zijn opgedeeld in vier groepen, van noord naar zuid:.
Niuas groep
Vava'u groep
Ha'apai groep
Tongatapu groep
In 1875 voegde Koning George Tupou I deze vier groepen samen tot één Tonga.
25 juni 2023
19 e DAG ONDERWEG NAAR TONGA
Onder een mooie sterrenhemel met een kleine maan motorden we de hele nacht verder. We hadden een bijna vlakke oceaan met ca twee knopen wind en één knoop stroom mee. Rond acht uur werd het licht, kwam de zon tevoorschijn en even later stond er ook een briesje van ca vijf a zes knopen vanuit het noorden zodat we de All purpose Genua en grootzeil hesen. Het enige positive aan bijna vierentwintig te hebben gemotord was dat de lithium batterijen helemaal opgeladen waren.
Het werd een mooie zonnige dag met om ons heen vier tropical birds met hun mooie lange staarten. Waarschijnlijk twee paartjes want de ene had een rode snavel en de andere een witte. Aangezien de oceaan nog vlak was ging Paul de mast in om het dek licht (wat al een tijdje haperde) te repareren. LAMP DEKLICHT
Naarmate de dag vorderde nam de swell vanuit het zuiden en westen toe maar konden we gelukkig wel blijven zeilen.
Rond drie uur was de wind gedraaid en hadden we ca vijf knopen tegen zodat we de All purpose Genua weghaalden en het rol voorzeil uitrolden. Zo zeilden we aan de wind (iets meer noordwestelijk dan de koers die we moesten varen) verder. Net als gisteren zagen we rond half negen (onze gambier tijd) een prachtige rode zonsondergang. ZONSONDERGANG
Met rol voorzeil en vol grootzeil zeilden we aan de wind rustig de negentiende nacht in.
Tijd 08.00 2117 mijl afgelegd, positie 18 52.340 S 168 46.258 W
koers naar TONGA 270 graden en we varen 225 graden
Tijd 20.00 2151 mijl afgelegd, positie 18 49.416 S 169 13.450 W (nog 268 mijl naar Tonga Vava'u groep)
TONGA ALGEMEEN (WIKIPEDIA)
Koninkrijk Tonga of Pule'anga Fakatu'l 'o Tonga (in Tonganees),
Hoofdstad Nuku'alofa op Roratoga
Regeringsvorm Constitutionele monarchie (koninkrijk)
Staatshoofd Koning Tupou VI
De bevolking bestaat voor 99% uit Polynesiers. Een aanzienlijk deel woont als gevolg van het ontbreken van werkgelegenheid in het buitenland. Het Tongaans en het Engels zijn de officiele talen en driekwart van de bevolking is protestant (methodistisch), de rest is katholiek of anglicaans.
24 juni 2023
18e DAG ONDERWEG NAAR TONGA
Met ca twintig a tweeentwintig knopen wind zeilden we met drie reven in het grootzeil en werk voorzeil halve wind een donkere nacht door tot we rond twaalf uur onweer voor ons zagen. Het front kwam eraan!
Alle GPSsen (GARMINS en AIS) ipads, telefoon en computers werden in de oven gestopt in de hoop dat ze het dan zouden blijven doen als we een inslag zouden krijgen. Het front kwam dichterbij en dichterbij dat gepaard ging met harde regen, draai winden en nog meer onweer. Met lichtflitsen en donder rondom ons was het best eng. We hadden de stuur automaat op wind staan en op een gegeven ogenblik zeilden we terug naar het oosten/zuidoosten, weg van het front tot de wind verder draaide en we na ca. drie uur weer bijna koers naar Tonga konden zeilen en we het front met onweer achter ons lieten. Daarna nam de wind al snel af tot achttien a twintig knopen zodat we het derde rif eruit haalden en met twee reven in het grootzeil en werk voorzeil aan de wind verder de nacht door zeilden. In eerste instantie bleef het bewolkt maar later zagen we uiteindelijk toch een sterrenhemel.
Rond acht uur (onze Gambier tijd) werd het licht en nam de wind langzaam af tot ca. zeven knopen waardoor de zeilen door de swell niet vol bleven staan en begonnen te klapperen zodat we de zeilen weghaalden. We starten de motor om vooruit te komen en de accu's op te laadden.
Omdat de motor toch liep wilden we ook gelijk de watermaker starten maar toen bleek dat deze geen zee water aanzoog. Dus moest een deel van de achter hut leeg om bij de watermaker te kunnen komen. Onderwijl schommelde de boot aardig heen en weer door de swell. Het bleek dat de plastiek driewegkraan (zoetwater, zoutwater en watermater) niet meer werkte waardoor er geen zee water naar de watermaker liep. Dus moesten alle slangen van de plastiek driewegkraan eraf gehaald worden om er een andere metalen drieweg kraan (reserve die we bij ons hadden) tussen te plaatsen. Na enige tijd was de klus geklaard en deed de watermaker het goed.
Een ander probleem dat we al eerder gezien hadden was dat er een Lewmar voetblok stuk was gegaan, de schijf van dit voetblok is gebroken. Dit is een blok dat op het dek zit en waar de schoten van het voorzeil doorheen lopen en verder naar de lier. Doordat we de schoten nu niet meer door dit blok kunnen laten lopen hebben we enige aanpassing moeten doen om de schoten van zowel het werk voorzeil als rol voorzeil te kunnen gebruiken. Rond het middag uur scheen de zon volop, hadden we nog steeds ca. zes a zeven knopen wind en een behoorlijke swell zodat we nog steeds motorden. Op zich hebben we een hekel aan motoren maar dit keer ging het nog omdat de accu's nu goed opgeladen werden
Met vier knopen wind en een minder wordende swell gaan we al motorden achttiende nacht in.
Tijd 08.00 2032 mijl afgelegd, positie 19 00.447 S 167 19.960 W
koers naar TONGA 270 graden en we varen 397 graden
Tijd 20.00 2072 mijl afgelegd, positie 18 54.212 S 167 59.235 W (nog 336 mijl naar Tonga Vava'u groep)
23 juni 2023
17e DAG ONDERWEG NAAR TONGA
Aan het begin van de nacht hadden we een mooie sterren hemel en een kleine opkomende maan. Met ca tien tot vijftien knopen wind zeilden we aan de wind met rol en werk voorzeil en twee reven grootzeil verder de nacht door. Naarmate de nacht vorderde werden de swell/.golven minder en draaide de wind zodat we bijna koers konden zeilen. Vannacht hebben we onze eerste andere boot gezien, een containerschip dat van Tonga op weg was naar Tahiti.
Rond kwart voor acht werd het langzaam licht en nam de wind langzaam af zodat we twee uur moesten motoren.
Rond twaalf uur kwam de wind met ca acht knopen uit het noorden terug en hesen we het hele grootzeil en rolde het rol voorzeil uit. Omdat we nog weinig wind hadden (ca zeven knopen) maar wel de swell van de depressie die onder ons door ging, hielden we iets noordelijker aan om de zeilen vol te houden.
Van verschillende bronnen hebben we te horen gekregen dat het dit jaar een El Nino jaar is.
EL NINO JAAR
Langs de evenaar in de oostelijke grote oceaan komt in de loop van sommige jaren een sterke opwarming van het normaal koele zeewater voor die van invloed is op het weer in de grote delen van de wereld. Onregelmatig, maar toch gemiddeld eens in de drie tot zeven jaar leidt El Nino tot z;n uitgebreide en sterke verwarming van het oceaan water dat de hele atmosfeer daar gedurende langere tijd door beinvloed wordt.
ONTSTAAN VAN EL NINO
het ontstaan van El Nino is gekoppeld aa twee voorwaarden
In de eerste plaats moet er in het westen van de grote oceaan meer warmer water zijn dan normaal. De passaatwinden stuwen continu het door de zon opgewarmde oppervlaktewater richting Indonesie. Daar ontstaan een dikke laag warm water terwijl langs de kust van Peru juist koel water opwelt.
Ten tweede moet het warmere water naar Zuid Amerika terug gestuwd worden. In sommige jaren woeden in dit gebied gedurende de regentijd wester stormen die tegen de richting van de passaat in het water terugduwen naar zuid Amerika. De opwarming daar houdt zichzelf in stand; El Nino is geboren.
De sterkte van een El Nino wordt aangegeven met de Nino 3.4 index. Dat is de afwijking in graden Celsius van de normale gemiddelde temperatuur van het zee oppervlak in het gebied tussen 5 graden Z.B en 5 graden N.B en tussen 170 graden W.L en 120 graden W.L in de oostelijke equatoriale grote oceaan.
De rest van de dag zeilden we met vol tuig aan de wind en later halve wind verder. Rond vijf uur begon het te betrekken en zagen we voor ons een donkere lucht verschijnen. De wind nam toe tot ca achttien knopen zodat we twee reven in het grootzeil zetten en het rol voorzeil inrolden en met werk voorzeil verder zeilden. Rond zeven uur nam de wind toe ca twintig knopen en zetten we het derde rif in het grootzeil. Op de weerkaart hadden we al gezien dat er een depressie onder ons door ging en dat er een groot front naar ons toe kwam. Dit was ook een reden waarom we de hele dag meer noordwaarts waren gezeild, om hier zoveel mogelijk omheen te gaan. .
Met werk voorzeil en drie reven grootzeil gingen we halve wind de zeventiende nacht in.
Tijd 08.00 1940 mijl afgelegd, positie 19 09.268 S 166 02.980 W
koers naar TONGA 270 graden en we varen 397 graden
Tijd 20.00 1984 mijl afgelegd, positie 18 52.366 S 166 42.855 W (nog 411 mijl naar Tonga Vava'u groep)
22 juni 2023
16e DAG ONDERWEG NAAR TONGA
Het was een donkere bewolkte nacht met sterren achter de bewolking en zonder maan. Met ca twintig a tweeentwintig knopen wind zeilden we halve wind met werk voorzeil en twee reven in het grootzeil verder de nacht door. Het vervelende was alleen dat de golven/swell van verschillende kanten kwamen waardoor we af en toe opzij gezet werden en omdat het zo donker was konden we deze golven/swell ook niet zien aankomen.
In de ochtend bleef het bewolkt en draaide de wind naar het westen zodat we nu tegen de wind in moesten. Met ca twintig a tweeentwintig knopen wind zeilden we aan de wind zuidelijker dan we wilden verder.
Rond twaalf uur kwamen we in een gebied met squalls dat echt frustrerend was. Dan hadden we zeven a acht knopen wind en binnen twee minuten stond er ineens twintig knopen en meer dat soms gepaard ging met regen. In de squall draaide de wind en na de squall nam de wind af.
Het frustrerende was dat als we minder wind hadden en we alleen met werk voorzeil en twee reven grootzeil zeilden, we te weinig zeil op hadden en dan door de golven geen snelheid kregen. Maar als we het rol voorzeil erbij zetten en de wind dan ineens naar twintig en meer knopen (dat niet altijd te voorspellen was) toenam hadden we te veel zeil.
Een ander probleem was de richting waar we naar toe zeilden. Als we aan de wind zuidelijk zeilden, zeilden we ca. tweehonderd graden en dachten we dat we over de andere kant een betere koers konden zeilen. Dan gingen we overstag en kwamen uit op een koers va ca driehonderd veertig driehonderd zestig dus ook niet echt richting Tonga. Zo werd het eigenlijk een dag met weinig vooruitgang veel zeil wisselingen en .vaak overstag gaan. Aan het begin van de avond werd het helderder en waren we door de squall zone heen. De wind die nog steeds tegen was bleef nu constant ca twaalf tot vijftien knopen zodat we aan de wind met werk voorzeil, rol voorzeil en twee reven in het grootzeil de zestiende nacht in gingen.
Tijd 08.00 1832 mijl afgelegd, positie 19 20.180 S 164 32.044 W
koers naar TONGA 272 graden en we varen 303 graden
Tijd 20.00 1877 mijl afgelegd, positie 19 21.450 S 165 05.500 W (nog 500 mijl naar Tonga Vava'u groep)
21 juni 2023
15e DAG ONDERWEG NAAR TONGA
Het was een bewolkte nacht waarin we soms wat sterren konden spotten. De wind bleef ca twaalf tot vijftien knopen en draaide aan het eind van de nacht steeds meer oostelijk. Rond zes uur nam de wind af tot ca acht a tien knopen zodat we het rol voorzeil inrolden en de All purpose Genua hesen en uitrolden. De wind ruimde langzaam steeds verder zodat even later de boom erin werd gezet. Rond zeven uur werd het licht en nam de wind toe tot ca vijftien knopen zodat we de All pupose Genua inrolden en het rol voorzeil uitgeboomd uitrolden. Zuidelijk van ons was alweer veel wind, gelukkig hadden we niet de vele wind maar wel de swell (tweeen halve meter) waardoor we het grootzeil niet helemaal konden hijsen (gaat dan klapperen). De rest van de dag bleef het bewolkt en zeilden we ruime wind, rol voorzeil uitgeboomd aan de ene kant en grootzeil met twee reven aan de andere kant verder. Zoals alle dagen sliepen we veel, lazen boek/krant, luisterden naar de potcast en maakte ik de maaltijden klaar. Verder bekeek ik de etensvoorraad en legde vooraan wat we op moeten eten voordat we in Tonga aankomen. Alle verse groente, fruit, eieren, zaden, noten, gedroogd fruit, honing moeten op zijn voor aankomst. We waren dit een beetje vergeten omdat tussen Amerika/Canada en Mexico geen restricties qua eten waren. Aan het begin van de avond draaide de wind naar het noordoosten zodat we de boom eruit haalden en halve wind met rol voorzeil en twee reven grootzeil de vijftiende nacht ingingen.
Tijd 09.00 1687 mijl afgelegd, positie 19 39.254 S 162 07.697 W
koers naar TONGA 273 graden en we varen 272 graden
Tijd 20.00 1750 mijl afgelegd, positie 19 37.088 S 163 12.448 W (nog 10 mijl naar Tonga Vava'u groep)
20 juni 2023
14e DAG ONDERWEG NAAR TONGA
Alweer twee weken onderweg, wat gaat de tijd snel. We hebben helemaal niet het gevoel dat we al twee weken op het water zijn, eerder korter en we genieten er nog steeds van.
Gisterenavond kregen we de eerste squall over met heel veel regen en waar ca twintig knopen wind in zat zodat we het rol voorzeil wegrolden. Met werk voorzeil en twee reven in het grootzeil zeilden we aan de wind verder de nacht door. De nacht werd afgewisseld door squalls waarin ca achttien knopen zat en dan weer een heldere sterrenhemel met ca twaalf knopen wind. De wind was nog steeds tegen zodat we niet rechtstreeks naar doel zeilden maar iets zuidelijker ervan. Rond vijf uur nam de wind af tot ca. tien knopen en waren de golven ook minder zodat we het grootzeil helemaal hesen en het werk voorzeil verwisselden voor het rol voorzeil, zo zeilden we de rest van de ochtend vol tuig verder.
Rond half acht toen het net een beetje licht begon te worden zag Paul in zijn wacht een heleboel Short Finned Pilot Whales. Hij riep mij gelijk zodat we er samen naar keken. Helaas waren ze alweer te ver weg om foto's te kunnen nemen. Short finned pilot walvissen zwemmen in grote groepen tot wel vijftig tot honderd in een groep.
Het werd een mooie zonnige dag en langzaam draaide de wind meer naar het zuiden zodat we vol tuig aan de wind koers konden zeilen. Met de zuidelijke wind werd het gelijk een stukje koeler en dus aangenamer ca. zevenentwintig graden i.p.v dertig. Ook de wolken formaties veranderden. Bij noordelijke en noord westelijke of noord oostelijke winden zagen we vaak stapelwolken vorming die uit kunnen groeien tot squalls terwijl bij zuidelijke winden we meer wolkjes of sluier wolken zagen .
WOLKEN MET ZUIDELIJKE WIND
Rond twee uur nam de wind toe tot ca vijftien knopen zodat we twee reven in het grootzeil zetten. In de avond/nacht draaide de wind steeds meer zuidelijk zodat we halve wind met twee reven in het grootzeil en het rol voorzeil de veertiende nacht in gingen.
Tijd 08.00 1562 mijl afgelegd, positie 19 41.635 S 160 02.683 W
koers naar TONGA 271 graden en we varen 275 graden
Tijd 20.00 1621 mijl afgelegd, positie 19 33.263 S 161 01.405 W (nog 727 mijl naar Tonga Vava'u groep)
19 juni 2023
13e DAG ONDERWEG NAAR TONGA
Boven ons zagen we een mooie heldere sterrenhemel met hier en daar een wolk. Met ca tien tot twaalf knopen wind tegen, kruisten we met werk voorzeil, rol voorzeil en twee reven in het grootzeil verder de nacht door. De eerste keer gingen we overstag omdat de wind ons een te noordelijke koers gaf ca 360 tot 2 graden De tweede keer moesten we overstag omdat we in de buurt van één van de eilanden kwamen.
Rond zeven uur (onze tijd nog uit Gambier) werd het langzaam licht en kwam de zon achter de horizon tevoorschijn. Het werd een mooie zonnige dag en in de ochtend namen wind en golven af zodat we eindelijk het grootzeil geheel konden hijsen. Zo zeilden we twee uur lang vol tuig aan de wind verder. Na twee uur nam de wind toe tot ca vijftien knopen zodat we de twee reven er terug inzetten. Zo zeilden we de rest van de dag aan de wind verder. Niet helemaal koers want de wind komt nog steeds uit het westen. Aan het begin van de avond kregen we de eerste squall over met heel veel regen en ca twintig knopen wind erin zodat we het rol voorzeil wegrolden. Alleen met werk voorzeil en twee reven in het grootzeil gingen we de dertiende nacht in.
Tijd 08.00 1452 mijl afgelegd, positie 19 35.037 S 158 26.000 W
koers naar TONGA 272 graden en we varen 240 graden
Tijd 20.00 1510 mijl afgelegd, positie 20 02.524 S 159 17.707 W (nog 834 mijl naar Tonga Vava'u groep)
18 juni 2023
12e DAG ONDERWEG NAAR TONGA
Rond acht uur gisteren avond hadden we geen wind meer en moesten we de de zeilen weghalen omdat deze teveel klapperden. We hebben toen de motor gestart om de accu's op te laden en vooruit te komen. Rond tien uur kwam de wind terug met ca. zeven knopen wind zodat we in het donker de All purpose Genua hesen en uitrolden en ook het grootzeil met twee reven erbij hesen. Zo zeilden we halve wind verder. Na een half uur was de wind weg en begonnen de zeilen door de golven die er nog steeds stonden te klapperen zodat we de zeilen weghaalden en de motor starten om de accu's op te laden en vooruit te komen. Rond twaalf uur nam de wind voor de tweede keer toe tot ca. zeven a acht knopen zodat we het grootzeil met twee reven hesen en de All purpose Genua uitrolden. Ook nu bleef de wind maar een half uurtje en werd daarna minder zodat de zeilen begonnen te klapperen en we alles weghaalden. We overwogen om ons gewoon te laten dobberen maar door de golven werden we behoorlijk heen en weer geslingerd zodat we toch de motor starten. Rond half twee nam de wind toe tot ca. twaalf knopen en na het eerst een tijdje te hebben aangekeken en de wind constant twaalf tot vijftien knopen bleef, hesen we het grootzeil met twee reven en het werk voorzeil en haalden de All purpose Genua weg. Zo zeilden we met een knik in de schoot de rest van de nacht lekker verder. Rond half acht zagen we de zon achter een bewolkte horizon tevoorschijn komen en zo zeilden we de twaalfde dag in. De wind nam af tot ca tien elf knopen zodat we het rol voorzeil erbij uitrolden en de rest van de dag met werk voorzeil en rol voorzeil en met twee reven in het grootzeil hoog aan de wind de goede koers richting Tonga verder zeilden. In de loop van de ochtend werd het een mooie zonnige dag en werden de golven langzaam minder zodat we de lunch samen in de kuip aten. Helaas geen dieren leven te zien.
We zijn aangekomen in de territoriale wateren van de zuidelijke Cook eilanden. Helaas gaan we hier niet stoppen omdat er geen goede anker plekken zijn. De eilanden en atolls hebben geen beschutte anker plekken. De anker plekken die er zijn, zijn net naast eiland/atoll op open oceaan en zijn maar klein aangezien het snel weer dieper (duizend meter) wordt.
Aan het begin van de avond kwam de bewolking opzetten en draaide de wind echt tegen zodat we rond acht uur in de avond in het donker overstag gingen en met ca zestien knopen westen wind met werk voorzeil en twee reven in het grootzeil de twaalfde nacht in gingen.
Tijd 08.00 1343 mijl afgelegd, positie 19 27.514 S 156 53.535 W
koers naar TONGA 270 graden en we varen 230 graden
Tijd 20.00 1402 mijl afgelegd, positie 19 30.988 S 157 52.183 W (nog 913 mijl naar Tonga Vava'u
17 juni 2023
11e DAG ONDERWEG NAAR TONGA
Rond half tien in de avond draaide de wind naar het (noord)oosten en nam toe tot ca, vijftien knopen zodat we het grootzeil met twee reven naar de andere kant brachten, de All purpose Genua opborgen en het rol voorzeil aan de andere kant uitboomden. Dit alles onder een mooie heldere sterrenhemel. Zo zeilden we de rest van de nacht heerlijk verder helaas zonder enige maan.
In de ochtend draaide de wind nog meer noord oostwaarts zodat we de boom eruit haalden en met ca twaalf tot vijftien knopen halve wind verder zeilden. Het werd een mooie zonnige dag maar zuidelijk van ons zagen we bewolking,en grauwe luchten. De golven/swell (niet groot) kwamen zowel uit het noordelijke als zuidelijke richting wat de oceaan iets onrustig maakte. Er ging alweer een depressie zuidelijk onder ons langs en we zagen de barometer dan ook langzaam dalen. Aan het begin van de avond liep de barometer langzaam op en nam de wind af tot ca drie knopen zodat we de zeilen weghaalden en al motorend de tiende nacht in gaan.
Inmiddels Frans Polynesia achter ons gelaten en zijn nu dichterbij de zuidelijke Cook eilanden groep waar we niet zullen stoppen.
Met rol voor zeil en twee reven in het grootzeil gaan we halve wind de elfde nacht in.
Tijd 08.00 1232 mijl afgelegd, positie 19 33.757 S 155 02.620 W
koers naar TONGA 269 graden en we varen 282 graden
Tijd 20.00 1300 mijl afgelegd, positie 19 27.054 S 15 08.577 W (nog 1011 mijl naar Tonga Vava'u groep)
16 juni 2023
10e DAG ONDERWEG NAAR TONGA
Na twee uur motoren kwam de wind vanuit het zuiden terug. Al die tijd hebben we noord, noordoost, oosten wind gehad en nu dus zuiden wind zodat we het grootzeil met twee reven naar de andere kant brachten en het werk voorzeil hesen aangezien de wind in korte tijd toegenomen was tot vijftien a twintig knopen. Zuidelijk van ons ging een depressie onder ons door waar we een staartje van meekregen. Dit keer met regen, wind en onweer. Al was het onweer ver weg (zagen wel flitsen maar hoorden geen donder) toch hadden we de GPS, AIS en de computer, ipads in de oven gestopt. Het was voor de tweede keer een pikdonkere nacht met wind tot dertig knopen, regen en golven die zich opbouwden waar we niets van zagen. Rond vier uur in de ochtend klaarde het iets op en zagen we door de wolken soms wat sterren verschijnen. Ik lag te slapen en het was nog donker toen Paul mij rond vijf uur riep omdat we een walvis vlak naast de boot hadden. Toen die weer omhoog kwam was dit echt vlak naast de boot en durfde Paul geen koers te verleggen. Met onze voeten stampten we op de grond om hem te laten weten dat we hier zeilden. Maar de volgende keer dat hij boven kwam was alweer vlak naast de boot, hij wist dat we hier zeilden en was gewoon nieuwsgierig. Dus stampten we voor alle zekerheid nog een keer met de voeten want we willen geen aanvaring met een walvis. Nu bleef hij langer onder en kwam net achter ons boven zodat wij onze koers konden verleggen. Jammer dat het zo donker was en we alleen de contouren van de grote walvis naast ons konden zien.
Nu we steeds meer westwaarts zeilen wordt het voor ons steeds later licht aangezien we de tijd van Gambier aanhouden tot we in Tonga aankomen.
Rond zeven uur in de ochtend was de wind afgenomen tot twaalf a vijftien knopen en vervingen we het werk voorzeil voor het rol voorzeil en zeilden zo halve wind (met twee reven in het grootzeil) verder. De depressie is voorbij waardoor we een prachtige mooie zonnige dag kregen en de wind terug draaide naar het zuid oosten en afnam tot ca. zeven a tien knopen zodat we de All pupose Genua aan de andere kant uitboomden. Met de All purpose Genua uitgeboomd aan de ene kant en rol voorzeil en twee reven grootzeil aan de andere kant zeilden we de rest van de dag lekker verder.
ALL PURPOSE GENUA UITGEBOOMD AAN DE ENE KANT , ROL VOORZEIL EN TWEE REVEN GROOTZEIL AAN DE ANDERE KANT
EN VLAK BOVEN DEK HET OPGEVOUWEN WERK VOORZEIL.
Ik zat de hele ochtend lekker onder de buiskap te genieten van de prachtige mooie diep blauwe oceaan waarvan de golven alweer een stuk rustiger waren. Toen Paul wakker werd dronken we samen chocomel in de kuip en zagen we boven de golven enkele stormvogel vliegen/scheren en hadden we even een bruine booby bij de boot. Verder zagen we wat grotere zilverkleurige vissen met een geel randje uit het water springen. We vermoeden dat het kleine tonijnen waren. Aan het eind van de middag aten we buiten ons avond met een zon die mooi over het water scheen met daarbij vier booby's en een fregat vogel die om ons heen vlogen, al jagend op de vliegende vissen die omhoog kwamen. ZON schijnt OVER HET WATER
VANDAAG ZIJN WE OVER DE HELFT!
Met een uitgeboomde All purpose Genua en rol voorzeil en twee reven in het grootzeil gaan we de tiende nacht in.
Tijd 08.00 1111 mijl afgelegd, positie 19 58.053 S 153 01.314 W
koers naar TONGA 270 graden en we varen 280 graden
Tijd 20.00 1170 mijl afgelegd, positie 19 50.633 S 154 00.217 W (nog 1132 mijl naar Tonga Vava'u groep)
15 juni 2023
9e DAG ONDERWEG NAAR TONGA
Gisteren avond hadden we op de weerkaarten al gezien dat we vannacht door een squall zone moesten. Het werd dus een donkere bewolkte nacht met regen en wind maar zonder onweer.
Rond elf uur 's avonds trok de wind aan tot ca. vijftien knopen zodat we de All purpose Genua weghaalden en het rol voorzeil uitrolden, zo zeilden we halve tot ruime wind verder. Even later begon het te regenen en nam de wind steeds meer toe ca twintig a vijfentwintig knopen en in vlagen dertig knopen zodat we het voorzeil weghaalden en een derde rif in het grootzeil zetten. Alleen op grootzeil met drie reven zeilden we halve tot ruime wind verder de donkere nacht door. Buiten zagen we niets, het was pikdonker maar we merkten wel dat de golven zich steeds verder opbouwden. Soms surften we met ca. acht a negen knopen van de golven af. Pas aan het eind van de nacht werd het helderder en zagen we uiteindelijk de sterrenhemel boven ons. Toen het licht werd nam de wind langzaam af zodat we rond acht uur het derde rif uit het grootzeil haalden en het rol voorzeil uitrolden. Toen de wind in de middag afnam tot zeven a acht knopen rolden we de All purpose Genua uit maar bleven de reven in het grootzeil om dit niet te laten klapperen door de golven die er nog stonden. Helaas nam de wind nog meer af tot ca vijf a zes knopen zodat het grootzeil toch begon te klapperen en we het weghaalden. Alleen op de All purpose Genua zeilden we verder tot de wind afnam tot twee knopen en we ook de Genua weghaalden en ons lieten drijven. Omdat de accu's opgeladen moesten worden besloten we een tijdje te motoren zodat we al motorend de nacht in gaan. Door de dag heen werden de golven steeds minder en zagen we een paar stormvogels boven de golven scheren/vliegen.
In de ochtend zagen we op de windmeter dat we vannacht maximaal vijfendertig knopen wind hebben gehad. We zijn in ieder geval wel wat opgeschoten!
Met een uitgeboomde All purpose Genua en twee reven in het grootzeil gaan we de negende nacht in.
Tijd 08.00 1006 mijl afgelegd, positie 20 05.360 S 151 15.600 W
koers naar TONGA 270 graden en we varen 275 graden
Tijd 20.00 1055 mijl afgelegd, positie 20 04.750 S 152 04.935 W (nog 1241 mijl naar Tonga Vava'u groep)
14 juni 2023
8e DAG ONDERWEG NAAR TONGA
Met ca. vijftien a twintig knopen wind zeilden we met uitgeboomd werk voorzeil en twee reven in het grootzeil, onder een grotendeels heldere sterrenhemel waar later een sikkelvormige maan zich bijvoegde de nacht door. Rond zes uur werd het licht en bleef het een bewolkte dag. In de ochtend nam de wind af tot ca vijftien knopen en draaide iets zodat we het werk voorzeil weghaalden en het rol voorzeil uitrolden en halve wind verder zeilden. Rond het middag uur nam de wind nog meer af tot ca. zes a zeven knopen zodat de zeilen begonnen te klapperen aangezien de swell er nog wel was. We rolden het voorzeil in en hesen de All purpose Genua. Helaas bleef het grootzeil klapperen zodat we deze ook weghaalden en gelijk een zeil lat waar teveel spanning opstond bijstelden. Na een uurtje alleen met de All purpose Genua halve wind te hebben gezeild nam de wind toe tot ca. negen a tien knopen en kon het grootzeil er weer bij. Omdat het een bewolkte dag was en we weinig wind hadden moesten we de generator een paar uurtjes laten draaien om de accu's voldoende vol te houden. Verder deden we het rustig aan; hielden wacht, sliepen veel, lazen, aten en keken een film aangezien we nog geen andere boot zijn tegen gekomen. In de namiddag draaide de wind zodat we de All purpose Genua aan de ene kant uitboomde en het grootzeil met twee reven aan de andere kant hadden.
Met een uitgeboomde All purpose Genua en twee reven in het grootzeil gaan we de achtste nacht in.
Tijd 08.00 896 mijl afgelegd, positie 20 12.277 S 149 25.070 W
koers naar TONGA 269 graden en we varen 270 graden
Tijd 20.00 949 mijl afgelegd, positie 20 05.331 S 150 17.893 W (nog 1342 mijl naar Tonga Vava'u groep)
13 juni 2023
7e DAG ONDERWEG NAAR TONGA
Rond acht uur nam de wind toe tot ca. twintig knopen zodat we het rol voorzeil inrolden en het werk voorzeil hesen en uitboomden. Zo zeilden we met ca achttien tot tweeentwintig knopen wind, ruime wind de nacht door. De golven bouwden zich langzaam op zodat we soms van de golven af surften en lekker hard gingen soms wel acht a negen knopen. Tussen de wolken door hadden we een prachtige sterren hemel waar steeds later de kleiner wordende maan zich bijvoegde. Het bleef vandaag in eerste instantie bewolkt en de wind draaide langzaam iets noordelijker zodat we halverwege de dag de boom eruit haalden en met werk voorzeil en twee reven in het grootzeil halve tot ruime wind verder zeilden. In de middag werd het zonnig en nam de wind af tot ca. vijftien knopen zodat we het rol voorzeil erbij uitrolden. Onderwijl sliepen we veel, las ik veel over Tonga en Fiji en las Paul grotendeels de kranten die we binnen hadden kunnen halen dankzij de internet van de catamaran Moana van Renate.
Vlak voor het donker werd draaide de wind iets en nam toe tot vijftien a twintig knopen zodat we het rol voorzeil inrolden en het werk voorzeil uitboomde.
Met een uitgeboomd werk voorzeil en twee reven in het grootzeil gaan we de zevende nacht in.
Tijd 08.00 741 mijl afgelegd, positie 20 04.487 S 146 43.099 W
koers naar TONGA 269 graden en we varen 270 graden
Tijd 20.00 818 mijl afgelegd, positie 20 06.436 S 148 04.000 W (nog 1468 mijl naar Tonga Vava'u groep)
12 juni 2023
6e DAG ONDERWEG NAAR TONGA
Bij ons vertrek uit Gabier hadden we in de eerste nachten een fleece vest aan of lagen onder een fleece deken omdat het dan ca achttien tot twintig graden was. De eerste dagen bleef het overdag meestal bewolkt en rond de vijfentwintig graden maar dit werd langzaam allemaal steeds warmer en zonniger. We zijn nu ca. honderd zestig mijl noordelijker en de watertemperatuur is gestegen van vijfentwintig naar achtentwintig graden. In de zon is het buiten ca tweeendertig graden en in de boot is het nu overdag ca achtentwintig graden. De ventilators doen hun werk weer!
We hadden alweer een prachtige sterrenhemel boven ons waar pas laat in de nacht de kleine afgaande maan bijkwam. Met de All purpose Genua uitgeboomd aan de ene kant en grootzeil met twee reven aan de andere kant zeilden we rustig verder de volgende ochtend in. Even over zessen kwam de zon achter de horizon vandaan en kregen we een mooie zonnige dag met om ons heen een prachtige diepblauwe, rustige oceaan. Zoals we op de weerkaarten hadden gezien nam de wind rond elf uur toe tot ca. vijftien knopen en verwisselden we de All pupose Genua voor het rol voorzeil. Zo zeilden we met een uitgeboomd voorzeil en twee reven in het grootzeil verder. Onderwijl was ik druk bezig met het inlezen over Tonga en om de anker plekken in Isailers te plaatsen. Het grappige is dat ik hiervoor grotendeels onze website van dertien jaar geleden gebruikte en er zo oude herinneringen boven kwamen die ik met Paul deelde. We lazen over bewoners waar we toen een mooie tijd mee hebben gehad en hoe we toen zelf kokosolie en kokosmelk hebben gemaakt. Hopelijk kunnen we de bewoners waar we toen mee omgingen nu weer ontmoetten Helaas hadden ze toen geen internet en hebben we geen contact gehouden afwachten maar, wordt vervolgd.
Aan het einde van de middag zagen we squalls aan komen waar soms twintig knopen wind in zat.
Met ca vijftien knopen ruime wind gaan we met een uitgeboomd voorzeil en twee reven in het grootzeil de zesde nacht in.
Tijd 08.00 615 mijl afgelegd, positie 20 19.394 S 144 34.427 W
koers naar TONGA 268 graden en we varen 282 graden
Tijd 20.00 666 mijl afgelegd, positie 20 12.856 S 145 25.896 W (nog 1616 mijl naar Tonga Vava'u groep)
11 juni 2023
5e DAG ONDERWEG NAAR TONGA
Onder een heldere sterrenhemel en met acht a twaalf knopen ruime wind zeilden we rustig met de All purpose Genua uitgeboomd aan de ene kant en twee reven grootzeil aan de andere kant verder. Onderwijl hadden we wachten van vier uur wacht en vier uur slapen. In onze wachten keken we buiten waar niets zagen en lazen boek/krant.
Rond kwart over zes kwam de zon achter de horizon tevoorschijn en werd het een mooie zonnige dag met gemiddeld zeven a negen knopen wind. Langzaam kwamen we in de buurt van de "Iles du duc de Gloucester" eilanden groep. Deze VULKANISCHE EILANDEN ontstonden in de loop van miljoenen jaren terwijl de Pacifische Plaat in noordwestelijke richting over hotspots schoof. Steeds als de tektonische plaat weer verder was geschoven doofde de vulkaan uit en ontstond aan de oostzijde weer een nieuwe vulkaan. Zodra de vulkaan uitgedoofd was, werd het een vulkanisch eiland. Langzaam zonken de vulkanische eilanden onder hun eigen gewicht naar beneden terwijl het omliggende koraalrif mee omhoog bleef groeien tot net onder het wateroppervlak. Wat overblijft is een ATOL, een omliggend koraalrif met motu's of islets (eilanden van aangespoeld koraal zand op het koraalrif) met daarbinnen een diepe lagune .
Rond elf uur zagen we de eerste atol "Nukutepipi" aan de horizon verschijnen. Eerst alleen de hoge kokosbomen die net boven de horizon tevoorschijn kwamen maar toen we steeds dichterbij kwamen zagen we een lang groen heuvelachtige motu met een paar gebouwen/huizen en een vliegveld. Deze lange dichtbegroeide motu was met koraalriffen en grote stenen verbonden met een ronder heuvelachtige groene motu. Op de stenen en het koraal rif zagen we de golven breken met daarbinnen de lagoon. Deze motu's zijn best groot, heuvelachtig en dicht begroeid met kokos bomen en andere groene vegetatie. Toen we deze bewoonde atol gepasseerd waren kwam even later atol "Anuanurunga" aan de horizon tevoorschijn. Ook nu zagen we eerst de hoge kokosbomen aan de horizon verschijnen en naarmate we dichterbij kwamen de heuvelachtige groene motu. Voor zover we konden zien was dit een onbewoonde motu. Omdat we vandaag in de buurt van land waren zagen we meerdere vogels waaronder de fregat vogel en de tropical bird met zijn prachtige rode snavel en lange staart. Helaas te ver weg om foto's van te kunnen maken. Rond half zeven werd het donker en voeren we in het donker langs motu Anuanuraro.
VERHAAL OVER DE KOKOSBOMEN;
Op de grote migratie reis brachten de polynesians navigators vroeger kokosnoten mee als basis voedsel en drank, zeker daar waar water schaars was.
Een kokosboom produceert zijn eerste kokosnoot op ca. zes jarige leeftijd. Tussen de tien tot zestig jaar produceert een kokospalm ca. zestig kokosnoten per jaar. Als de kokosnoten niet gekapt worden vallen ze uiteindelijk op de grond. Het is dus geen goed idee om een dutje te gaan doen onder een kokosboom. Zij zijn één van de gevaren van de stille oceaan, elk jaar veroorzaken vallende kokosnoten slachtoffers en zelfs doden.
De kokosboom heeft talloze toepassingen zoals;
1. Als de kokosnoot jong is, maakt het water in het binnenste een verfrissend koel drankje. Sommige soorten bevatten tot een liter kokos water. Dit kokos water is ook volledig steriel en kan gebruikt worden voor medicinaal gebruik.
2. Als de kokosnoot begint te ontkiemen, is de jonge kokospalm de basis van palmhart salade.
3. De kokosmelk die uit het onrijpe kokosvlees wordt geperst is een echte basis voor de polynesische (frans polynesie, Cook, Tonga, Fiji, Samoa, vanuatu etc) keuken. Naarmate de kokosnoot rijpt kan het vlees worden gegeten of geraspt voor gebruik als ingredient.
4. Volledig volwassen kokosvlees kan worden gedroogd om KOPRA te produceren waaruit olie wordt gewonnen. Bij het maken van KOPRA wordt de buitenste barst verwijderd en de binnenste barst (bruin) in stukken geslagen. Hier zit het witte vruchtvlees aan vast en dit wordt in de zon gelegd om te drogen. Gedurende vele jaren was de productie van Kopra de steunpilaar van deze eiland economieën en hoewel het belang van kopra is afgenomen, blijft het een belangrijke economische factor zeker voor de atols die van de vis en kopra verkoop afhankelijk zijn.
5. Afgezien van voedsel en olie die uit de kokosnoot komt heeft de rest van de boom ook vele andere toepassingen. Nadat het vruchtvlees is geëxtraheerd, kan de binnenste barst (bruin) als kopjes, kommen etc. gebruikt worden.
6. Het zoete boom sap is het belangrijkste ingredient in palmwijn of kan worden ingekookt om een natuurlijk snoepje van te maken.
7. De taaie vezels die de kokos omhullen, kunnen worden gevlochten in touw, die gebruikt worden in het traditionele leven van de polynesiers. Dit wordt o.a gebruikt in de originele huizen en kano's.
8. Met de groene palmbladeren weven ze zakken, manden of matten en de gedroogde palmbladeren worden gebruikt voor dakbedekking en matten.
9. De stammen van de kokos boom worden gebruikt voor de bouw maar de uitzonderlijke dichtheid van kokos hout beperkt het gebruik in normaal timmerwerk.
Voorbij al deze toepassingen ziet de kokospalm er gewoon goed/mooi uit, en zijn een perfecte match voor een atoll strand.
Met ca acht knopen ruime wind gaan we met een uitgeboomde all purpose Genua en twee reven in het grootzeil de vijfde nacht in.
Tijd 08.00 511 mijl afgelegd, positie 20 41.265 S 142 50.326 W
koers naar TONGA 268 graden en we varen 306 graden
Tijd 20.00 553 mijl afgelegd, positie 20 31.198 S 143 32.172 W (nog 1720 mijl naar Tonga Vava'u groep)
10 juni 2023
4e DAG ONDERWEG NAAR TONGA
De nacht was donker en bewolkt pas rond één uur kwam de halve maan tevoorschijn en konden we weer wat zien. In eerste instantie zeilden we met ca twaalf a vijftien knopen wind, met voorzeil uitgeboomd en twee reven in het grootzeil om het klapperen tegen te gaan. Tijdens de nacht draaide de wind een aantal keren zodat soms de boom eruit moest en we halve wind verder zeilden dan moest de boom er weer in en het grootzeil terug naar de andere kant. Op ca. achttien tot twintig mijl passeerden we Motu Tematangi die we helaas niet van konden zien.
Even over zes uur werd het licht en nam de wind af tot ca. zeven a acht knopen zodat we het voorzeil wegrolden en All purpose genua erop zetten. Zo zeilden we halve wind verder. Omdat we nog steeds in de buurt van de Motu Tematangi waren zagen we om ons Fregat vogels vliegen en enkele vissen uit het water springen.
Zo zeilden we een tijdje halve wind verder maar uiteindelijk gingen we toch te veel noordwaarts in plaats van noord westwaarts zodat we de All purpose genua weg haalden en voor de wind met voorzeil uitgeboomd aan de ene kant en grootzeil met twee reven aan de andere kant verder zeilden. Op zich is het tot nu toe een zeer relaxte tocht alleen komen er golven vanuit het zuiden die de zeilen snel doen laten klapperen en dat vinden we niet fijn. Rond twee nam de wind nog meer af en begon het uitgeboomde voorzeil te veel te klapperen zodat we de All pupose genua uitgeboomd erop zetten.
Met een uitgeboomde all purpose genua en twee reven in het grootzeil gaan we de vierde nacht in.
Tijd 08.00 407 mijl afgelegd, positie 21 09.831 S 141 04.658 W
koers naar TONGA 268 graden en we varen 306 graden
Tijd 20.00 456 mijl afgelegd, positie 20 42.125 S 141 54.990 W (nog 1813 mijl naar Tonga)
09 juni 2023
3e DAG ONDERWEG NAAR TONGA
In eerste instantie was het een rustige nacht en zeilden we lekker door maar rond twaalf uur nam de wind af en begonnen de zeilen te klapperen zodat we eerst het voorzeil weghaalden en de All purpose Genua hesen. Met ca zeven knopen wind begon nu het grootzeil te klapperen zodat we deze weghaalden en alleen op de All pupose Genua verder zeilden. Na nog geen half uur nam de wind toe tot vijftien knopen zodat we de All purpose Genua weg moesten halen en het voorzeil uitrolden. Dit ging niet snel genoeg zodat we ook het grootzeil erbij hesen. Een uur later nam de wind toe tot ca. twintig knopen zodat we twee reven in het grootzeil zetten, het rol voorzeil inrolden en het werk voorzeil hesen. Inmiddels werd het alweer bijna licht toen we zo verder zeilden.
In de nacht hebben we ook de motu's Fangataufa en Mururoa (koraalriffen met koraa/l zand eilanden erop met daarbinnen een lagoon) gepasseerd. Dit zijn enkele van de motu's waar de fransen vroeger atoombom proeven op hebben gedaan en nu verboden gebied is.
In de ochtend kregen we de ene squall na de andere over dat gepaard ging met regen en draai winden. Uiteindelijk klaarde het rond drie uur een beetje op en zeilden we ruime wind met twee reven in het grootzeil en het rol voorzeil uitgeboomd verder. Op de weerkaart hebben we gezien dat we midden in een hoog terecht gaan komen waar geen wind is zodat we eerst wat noordelijker (tot 20 zuid) aanhouden om wind te houden.
Met uitgeboomd voorzeil en twee reven in het grootzeil gaan we de derde nacht in.
Tijd 08.00 00 mijl afgelegd, positie 22 08.30 S 139 17.344 W
koers naar TONGA 269 graden en we varen 330 graden
Tijd 20.00 341 mijl afgelegd, positie 21 33.88 S 140 11.290 W (nog 1909 mijl naar Tonga)
08 juni 2023
2e DAG ONDERWEG NAAR TONGA
Gisteren avond werd het rond zes uur uur donder en was het bewolkt zonder maan en sterren. Tegen elf uur kwam de maan tevoorschijn en werd het wat helderder met enkele wolken en een mooie sterrenhemel. Paul zag in zijn wacht één vrachtschip. Halverwege de nacht nam de wind iets af en haalden we de reven uit het grootzeil, zo zeilden we verder de nacht door tot het rond half zes licht werd. Met ca. twaalf knopen wind zeilden we de hele dag vol tuig met een knik in de schoot verder. We sliepen, lazen, luisterden potcast en hielden wacht al zagen we geen andere boten en dieren leven. Met rol voorzeil en vol grootzeil gaan we met een knik in de schoot de tweede nacht in.
Tijd 08.00 00 mijl afgelegd, positie 22 35.004 S 137 17.451 W
koers naar TONGA 270 graden en we varen 280 graden
Tijd 20.00 220 mijl afgelegd, positie 22 28.825 S 138 29.676 W (nog 2000 mijl naar Tonga)
07 juni 2023
1e DAG ONDERWEG NAAR TONGA
Om zes uur was ik bij Jojo waar ik het bestelde stokbrood, croissantjes en chocolade broodjes kocht. Terug aan boord aten we het warme chocolade broodje en daarna maakten we het bed in de achter hut gereed en sprak ik nog even kort met mijn moeder. Zoals afgesproken gingen we rond zeven uur naar Moana waar we koffie dronken met Renate, Merry and George. Daarna namen we afscheid en rond acht uur haalden we ons anker op en hesen de zeilen. Langzaam zeilden we door de vaargeul van Rikitea en hadden we nog even contact met Ralf en Gaby. Eenmaal in de lagoon zeilden we vol tuig aan de wind Richting Taravai waar we onderweg via de marifoon met Valerie en Herve spraken om hun gedag te zeggen en hun te bedanken voor de mooie tijd. Het laatste stukje zeilden we met ca vijftien knopen wind, halve wind de lagoon verder door terwijl Paul de kotterstag met werkvoorzeil gereed maakte. Rond half elf waren we op open oceaan en lieten Gambier achter ons. Rond twaalf uur zagen we een squall aankomen zodat we twee reven in het grootzeil zetten, het voorzeil inrolden en het werk voorzeil hesen. We waren nog maar net klaar toen het hard begon te regenen en we ca. vijfentwintig knopen kregen. Toen de squall voorbij was hielden we ca. vijftien a twintig knopen zodat we met twee reven in het grootzeil en het werkvoorzeil halve wind verder zeilden. Rond drie uur draaide de wind en nam af tot ca vijftien knopen zodat we met twee reven in het grootzeil en rol voorzeil erbij aan de wind verder zeilden.
Met beide voorzeilen (rol voorzeil en werk voorzeil) en met twee reven in het grootzeil gaan we aan de wind de eerste nacht in.
Tijd 08.00 00 mijl afgelegd, positie 23 06.933 S 134 58.030 W start Rikitea Gambier
koers naar TONGA 269 graden en we varen 277 graden
Tijd 20.00 70 mijl afgelegd, positie 22 47.974 S 136 00.393 W (nog 2136 mijl naar Tonga)
TERUGBLIK TWEEDE KEER FRANS POLYNESIE
We kijken terug op een mooie tijd in frans Polynesie. We waren nog nooit bij de Marquesas eilanden groep geweest maar hadden al wel gehoord hoe mooi het daar was, Dat kunnen we alleen maar beamen, het is er prachtig en met niets te vergelijken. We zijn dan ook blij dat we er deze naar toe zijn gegaan.
De tweede keer Gambier was ook prachtig. Al hebben we dit keer meer verwaaid gelegen dan dat we bij leuke motu's konden ankeren. Het weer is daar zeker veranderd er komen in de herfst/winter meer stormen over dan dertien jaar geleden.
De mensen zij nog steeds even vriendelijk, de bakker heeft nog steeds heerlijke stokbrood en franse broodje en de parel kwekerijen zijn er ook nog steeds. Het internet is nog steeds erg traag en als je iets moet bestellen dan kan het nog steeds lang duren voor het in Gambier is.
Voor ons was het enorm leuk om Valerie en Herve na dertien jaar weer te zien. We hadden contact gehouden en ze herkende ons direct het was een zeer warm weerzien en ook nu hadden we een mooie en gezellige tijd met ze.
06 juni 2023
RIKITEA, ILE MANGAREVA, GAMBIER ARCHIPEL (23 06.933 S 134 58.032 W)
Vandaag wilden we eigenlijk naar de top van de berg wandelen maar toen het rond acht uur begon te regenen zagen we er vanaf.. Het bleef een dag met wisselvallig weer; dan squalls met wind en regen en tussendoor zon. Via de catamaran Moana hadden we soms internet aan boord (hun wifi signaal) zodat ik veel informatie binnenhaalde van Tonga, Fiji, Vanuatu en New Caledonie. Ondertussen was Paul bezig om de google kaarten van deze gebieden te downloaden. Omdat het internet niet constant was waren we hier bijna de hele dag mee bezig. Tijdens de lunch belde mijn moeder en spraken we gezellig even bij.
Rond drie uur bestelde ik brood bij Jojo en daarna gingen we naar Gaby en Ralf waar we koffie/thee dronken. Omdat wij de telefoon kaart niet meer nodig hebben en zij al drie weken wachten om hier een sim kaart te kunnen kopen, namen ze onze simkaart met twee opwaardeer kaarten over. Ze zijn al meer dan drie weken in Gambier en nog steeds kunnen ze nergens een simkaart kopen. Ook cash geld halen uit de geldautomaat laat al drie weken op zich wachten. Gelukkig hadden wij genoeg cash geld in de Marquesas opgenomen. Op de terugweg kwamen we Renate (van de catamaran Moana) tegen en spraken we af morgen bij hun nog even koffie te komen drinken,.
05 juni 2023
RIKITEA, ILE MANGAREVA, GAMBIER ARCHIPEL (23 06.933 S 134 58.032 W)
Rond half zes waren we wakker en toen het rond zes uur licht werd haalden we ons anker op en hesen de zeilen. We motorden door het koraalrif en daarna kruisten we door de lagoon terug naar Rikitea bij het eiland Mangareva waar ons anker er rond acht uur en na tien mijl inging.
Eenmaal voor anker spraken we met mijn moeder en daarna gingen we naar de catamaran "Moana" waar we mochten internetten zodat ik de rest van de foto's op de weblog kon zetten en wat bankzaken kon regelen. Terug aan boord aten we de lunch en hielden siesta.
Rond drie uur gingen we naar de gendarmerie waar we ons uitklaar document van Tahitie ontvingen. Op de terugweg gingen we naar Gaby en Ralf die ondertussen ook terug waren gekomen en dronken gezellig een kop koffie. Terug aan boord kwamen Erika en Wilhelm van de zeilboot "KAT" en Voice of the Ocean even langs. Wilhelm heeft met zijn ouders al eerder de wereld rond gezeild en vind het dit jaar extreem druk.
Hij had van kennissen die in de Tuamotu's zijn gehoord dat het er een gekkenhuis is met zeilboten. Bij het eiland Hoa (koraal rif met motu's met daarbinnen een lagoon) liggen aan de zuidkant alleen al vijftig boten en dit it is het meest zuidelijke eiland van de Tuamoto's. Vandaar dat zij hier nog een weekje extra blijven. Toen we in de Marquesas waren hadden we op marine traffic al gezien dat het erg druk was maar het blijkt nu nog veel drukker te zijn. Wij vertelden dat we onze plannen hadden veranderd vanwege de drukte en vanwege het weer. Eigenlijk hadden we bij het eiland Ravavai (Austral eilanden groep) willen stoppen en uitklaren maar hier mag je nu nog maar drie dagen blijven en dan moet je weg, Een zeilboot die onlangs hier binnen kwam was inderdaad na drie dagen weggestuurd. Met alle depressies die hier overkomen willen we het niet riskeren in slecht weer terecht te komen. Op zich wel heel jammer want we hadden graag willen zien wat er van de jongens is geworden waar we dertien jaar geleden een goede tijd mee hebben gehad. Ook hebben we even overwogen om toch naar Tahitie (Society eilanden) te gaan maar daar is het ook een gekkenhuis aan boten en zijn er vele restricties waar je nog mag ankeren. Heel anders dan dertien jaar geleden zodat we hebben besloten in één keer naar Tonga te zeilen en hopen dat het daar nog wat rustiger is. Het weerbericht geeft alleen aan dat er morgen geen wind is en dus blijven we nog een dagje liggen.
04 juni 2023
OOSTKANT EILAND TARAVAI, GAMBIER ARCHIPEL (23 08.726 S 135 01.497 W)
MOEDERDAG IN FRANS POLYNESIE
Vanochtend was ik druk met het bereiden van de salade voor bij de barbeque terwijl Paul voorbereidingen trof voor ons vertrek naar Tonga.
De telefoon deed het niet zodat we rond tien uur naar de catamaran “Moana”gingen waar we van Renate hun starlink internet mochten gebruiken om mijn moeder te bellen die vandaag jarig was. Daarnaast mochten we wat informatie over Tonga downloaden en kon ik een deel van de foto's op de weblog zetten.
Onderwijl dat we bezig waren zagen we ook Voice of the oceans binnen komen.
Rond twaalf uur gingen we naar de kant waar we Marc, Heather met hun twee dochters, Ralf en Gaby (Katinka) de mensen van de catamaran, de zeilers van Voice of the oceans en vrienden van Herve en Valerie met hun kinderen ontmoetten.
Na de barbeque speelden we nog jeu de boulle
Rond vijf uur ging iedereen na een zeer gezellige middag terug naar zijn eigen boot en namen wij voor de tweede keer nu definitief afscheid van Herve en Valerie. We hebben een mooie tijd met ze gehad.
03 juni 2023
OOSTKANT EILAND TARAVAI, GAMBIER ARCHIPEL (23 08.726 S 135 01.497 W)
Na ons ontbijt ging ik rond acht uur met Ralf en Gaby naar de supermarkt om eten voor de barbeque voor morgen te kopen. Daarna liepen Gaby en ik naar de Gendarmerie waar een broodvrucht boom staat waar we broodvruchten van mochten nemen. Toen we terug motorden kwamen we langs Marc en Heather die starlink aan boord hebben. We vroegen aan Marc of ik hun starlink mocht gebruiken omdat we een "advance notice formulier" naar Tonga moeten sturen. Geen probleem zodat Paul en ik even later bij hun aan boord zaten om alles te regelen. Marc was bezig met het repareren van hun zeil en Paul hield hem even.
Rond tien uur brachten we de vuilnis weg en kochten benzine voor de buitenboord motor. Ca. dertig euro voor tien liter! benzine Daarna liepen we naar de gendarmerie om de uitklaar papieren op te halen. Het bleek dat de gendarmerie in Tahitie in het weekend niet werkt en dat we maandag het uitklaar formulier moeten ophalen. Zo kunnen we morgen legaal naar de barbeque bij Herve en Valerie.
Terug aan boord haalden we ons anker op en hesen de zeilen. Al zeilend verlieten we Rikitea, zeilden door de vaargeul en kruisten verder naar het koraal rif bij het eiland Taravai. We motorden tussen het koraal rif door naar de anker plek waar ons anker er rond drie uur en na zeven mijl inging. Ralf en Gaby op de Katinka waren ook vertrokken en toen we beide goed voor anker lagen gingen we bij hun langs zodat Gaby en ik konden overleggen wie wat voor morgen gaat maken. Rond zeven uur zagen we een mooie volle maan.
02 juni 2023
RIKITEA, ILE MANGAREVA, GAMBIER ARCHIPEL (23 06.932 S 134 58.030 W)
Het werd een aardig mooie zonnige dag met hier en daar wat bewolking. In de ochtend zaten we in de kuip en deed ik wat huishoudelijke klusjes terwijl Paul buiten bezig was. Rond elf uur had mijn moeder nog steeds niet gebeld en omdat de telefoon gewoon werkte wilde ik weten wat er aan de hand was. Op de anker plek lagen twee zeilboten met starlink zodat we naar de duitse catamaran “Moana” gingen om te vragen of ik even mocht bellen. Hier ontmoetten we Renate (eigenaresse) en Merry en George (opstappers). Toen ik mijn moeder aan de telefoon had bleek ze wel te hebben gebeld maar bleek het probleem bij ons te liggen. Later toen we de telefoon aan en uit hadden gezet kwamen inderdaad de meldingen dat ze gebeld had binnen. Geen idee wat het probleem was. Terwijl ik met mijn moeder sprak zat Paul gezellig met de zeilers te praatten waar ik me even later bijvoegde.
Rond twaalf uur waren we terug aan boord waar we de lunch aten. Toen Paul een weerbericht binnen haalde zagen we dat er vanaf maandag een mooi window komt om naar Tonga te zeilen, een tocht van ca. 2200 mijl . Dus gingen we rond drie uur naar de gendarmerie om uit te klaren aangezien we dachten dat deze in het weekend gesloten was. Toen we de formulieren invulden bleek dat ze het weekend gewoon open waren. De ingevulde formulieren werden naar Tahiti gemaild en morgen moeten we terug komen om deze op te halen.
We bestelden brood bij Jojo en gingen vervolgens langs Gaby en Ralf waar we waren uitgenodigd voor de thee/koffie. Zij wachten al langer dan tien dagen op een sim kaart voor de telefoon en aangezien wij straks vertrekken en onze simkaart met twee opwaardeer kaarten niet meer nodig hebben nemen zij deze van ons over, iedereen blij!
Rond half vijf gingen we langs bij de zweedse X zeilboot "Maric'x " met Anneli en Bjorn om te vertellen dat er op zondag om twaalf uur een barbeque is bij Herve en Valerie. Hier ontmoetten we ook de zweedse solozeiler PerEhrting waarvan de zeilboot iets verderop voor anker ligt. We werden uitgenodigd aan boord en zaten gezellig met elkaar te praatten terwijl we chili con carne aten. Rond half negen waren we terug aan boord.
01 juni 2023
RIKITEA, ILE MANGAREVA, GAMBIER ARCHIPEL (23 06.932 S 134 58.030 W)
Na een rustige nacht begon het rond zes uur vanochtend vanaf de kant weer hard te waaien/regenen. De wind kwam van alle kanten over de bergen heen zetten zodat we in vlagen soms schuin achter ons anker heen en weer zwaaiden.
Even voor zeven uur zagen we een groot bevoorradingsschip binnenkomen en moesten enkele zeilboten verplaatsen om ruimte te maken voor het schip. Niet echt heel fijn in deze harde vlagen. We hielden alles goed in de gaten want al is er genoeg ruimte voor de twaalf andere zeilboten we willen geen schade!
Rond tien uur werd het rustig en kwam soms de zon een beetje tevoorschijn. Alle emmers en watertanks waren inmiddels gevuld en ik had de vuile was al in het sop gezet zodat ik deze uitspoelde en ophing. Iets te voorbarig omdat het de hele dag door nog steeds regende maar zonder harde wind.
Rond half twaalf gingen we naar de supermarkt waar we de twee bestelde banquettes kochten. Op de terugweg gingen we eerst naar Ralf en Gaby, gelukkig hadden ze geen schade van de franse boot die gisteren nacht tegen hun aan gekomen was. Vervolgens motorden we nog langs enkele andere zeilboten waar we een praatje maakten. Rond half twee waren we terug aan boord waar we de lunch aten en wat huishoudelijke klusjes deden. Rond vijf uur waren we uitgenodigd om op de grote tachtig voet stalen braziliaanse zeilboot "KAT" om daar wat te komen drinken. VOICE OF THE OCEANS
Hun bedrijf is VOICE OF THE OCEANS en ze zetten zich in om de oceaan schoner te maken. Dit doen ze door een wereldwijde expeditie die mensen bewust maakt over de vervuiling van de oceaan en dan voornamelijk al het plastiek wat er in drijft en de gevolgen ervan.
Het is een familie bedrijf van de familie Schurmann, Vilfredo (Vader), Heloisa, (moeder) en hun drie zonen Wilhelm, David and Pierre.
Wilhelm is de schipper, Heloisa is de onderzoeker, vader en zoon werken meest van de tijd in het kantoor in Barzilie en David werkt in de filmindustrie en maakt films. In Brazilie zijn ze zeer bekend en zijn vaak op televisie en radio maar ook wereldwijd hebben ze veel volgers via youtube,facebook. en andere social media. Maar zoals ze zelf zeggen het is niet alleen een familie bedrijf ze werken ook samen met andere grote organisaties en bedrijven om de wereld schoner/beter/bewuster te maken.
Op dit moment waren Heloisa, Wilhelm,Erika (schoondochter en kok) en Katharina, Carmina en Alex aan boord. Katherina, Carmina en Alex zijn een filmploeg die van alles filmen. Voor meer informatie
WWW.VOICEOFTHEOCEANS.ORG
CONTACT@VOICEOFTHEOCEANS.ORG
Tijdens de mooie uitgebreide rondleiding van Wilhelm zagen we ook hoe ze hun afval scheiden,.Glas wordt door een machine zeer fijn gemalen, plastiek wordt samengeperst en van hun organische afval maken ze compost dat ze weer aan de bewoners kunnen geven die dit kunnen gebruiken. Toen we met zijn allen aan de tafel zaten waren ook Dorety en Jensen (groenlanders) aanwezig. Het werd een gezellig happy hour en daarna kregen we ook nog avond eten en gingen er mooie verhalen over en weer. Rond negen uur waren we terug op de Giebateau.