NEDERLAND MEI 2024


DUBBELKLIK OP FOTO’S OM GROTER TE MAKEN.                                                                                        


JAAROVERZICHT VAN MEI 2023 TOT MEI 2024 
MET DAARONDER VERBLIJF IN NEDERLAND.


LANDEN:Frans polynesie, Tonga, Fiji, australie en Nederland 
AANTAL MIJLEN PER MAAND 2018: 
Mei 43 mijl,  Juni 1745 mijl, Juli 608 mijl, Augustus 1582 mijl, September 905 mijl, Oktober 0 mijl, November 0 mijl, December 0 mijl.
Januari 176 mijl, Februari 73 mijl, maart 1923 mijl, april 794 mijl.  

PILOTS EN KAARTEN DIE WE DIT JAAR GEBRUIKT HEBBEN:
01 The Pacific crossing guide by Michel Pocock and Ros Hogbin
02 South pacific anchorages  by Warwick Clay
03 Charlie's charts of Frans Polynesia by Charles and Margo Wood
04 Guide to navigate and tourism in french polynesia by Partrick Bonnette and Emmanuel Deschamps
Daarnaast hebben we nog steeds de app "ActiveCaptain" die bij ons ook in Navionics zichtbaar is. Dit geeft extra informatie over de anker plekken, marina's etc.
Verder haalden we informatie van de weblog "Giebateau" waar we al eerder waren geweest in Tonga, Fiji en Australie

Voor Navigatie kaarten hebben we;
de Garmin kaarten op de Garmins
Isailors op de ipad 
De Navionic kaarten op de ipad.  Bij de Navionic kaarten is ook "Active captian"  ondergebracht zodat je kan lezen wat andere zeilers van de anker plek vonden en wat er te doen is. (bijv wandelingen watervallen, leuke dorpjes, snorkelen  etc) 

Voor wandelen gebruikten we;
Maps.me en de Gaia gps app

WEERBERICHTEN:
Via INTERNET gebruikten we de side; Passage weather en Windy 
Via SSB halen we al jaren gribfiles binnen en bij de evenaar haalden we informatie voor de doldrums en squall zones binnen. 
In Australie wordt het weerbericht op verschillende tijden over de marifoon doorgegeven.

ONDERHOUD EN PROBLEMEN AAN BOORD:
De waterpomp vervangen en de oude laten reviseren
Impellor vervangen.
Nieuwe rits in de huik gezet 
Nieuwe windmeter in de mast.
In januari 2024 gingen we de kant op waar we nieuwe antifouling, de zink anodes o.a saildrive vervingen en het roer/roerlager nakeken.
Nieuwe mantes anker (oude Rockna was geheel verroest)
Nieuwe anker swiffel (tussen anker en ankerketting)
Nieuw geleide blok schoot voorzeil (stuk gegaan)
Nieuwe windmolen (oude is stuk gegaan terwijl we in Nederland waren, toen hier veel wind gehad)
Nieuw zonnepaneel (een oude stuk gegaan)
Nieuwe buitenboord motor Suzuki  HP (oude stuk gegaan niet meer te maken)
Hydrofoil voor de buitenboordmotor om in Plane te komen.
Voor de tweede keer de kant op omdat de versnellingsbak van de motor stuk was gegaan, laten repareren
Nieuwe rubber afdichting saildrive (nu de saildrive eruit moest om de versnellingsbak te repareren ook gelijk vervangen)
Nieuwe hoes stuurwiel gemaakt. 

MEDISCH: beide nog gezond. 

GEBEURTENISSEN IN 2023/2024
In mei 2024 zeilden we van de Marquesas naar de Gambier eilanden groep in Frans Polynesie.  We merkten en zagen op marine traffic dat het dit jaar veel drukker is met andere zeilboten. Het is het eerste seizoen na Covid dat je de eilanden in de Pacific weer kan  aandoen. Gelukkig waren wij aardig vroeg uit Mexico vertrokken zodat we de drukte voor waren. Nu het drukker werd in de Maquesas en de Tumotu's was het voor ons tijd om richting de zuidelijke Gambier eilanden te gaan. Het werd een zeven daagse tocht (871 mijl) met waar we voornamelijk aan de wind zeilden en veel squalls hadden. Eenmaal in Gambier moesten we enige tijd in de luwte van het eiland ankeren vanwege de harde wind. Daarna gingen we naar Rikitea en Taravai waar we Herve en Valerie na al die jaren weer ontmoetten. We hadden contact gehouden en het was een leuk weerzien. 
Het is een El Nino jaar dat betekend dat het weer anders was dan normaal, meer squalls en minder trade wind. We besloten om zuidelijker te blijven en de noordelijke eilanden als Cook en Samoa dit maal over te slaan zodat we de drukte voor bleven. Van Gambier zeilden we in één keer naar de Vava'u eiland, ( Vava'u groep) in Tonga (2480 mijl). Deze passage duurde drieentwintig dagen met veel squalls wind draaiingen en weinig passaat wind. We vonden dat Tonga in de dertien jaar erg was veranderd en dat er minders bewoners waren, zeker op de kleinere eilandjes waren de verschillende dorpjes vaak alleen nog bewoond door ouderen. 
Na tien dagen in de vava'u groep zagen we een goed window om naar Fiji te gaan zodat we uitklaarden. Na drie dagen op zee (413 mijl) met dit keer wel een aardig goede passaat wind kwamen we aan in Savusavu waar we een mooring van de Waitui marina oppakten. Hier klaarden we in en bleven meerdere dagen omdat er enkele depressies over kwamen. Daarna zeilden we wat rond in Fiji waar we oude bekenden opzochten en nieuwe plekken aandeden. Na anderhalve maand verlieten we Fiji en zeilden in één keer naar Coffs habour in Australie een tocht van twaalf dagen (1732 mijl) met allerlei soorten weersomstandigheden waar we duidelijk konden merken dat het een El Nino jaar was. 
Vanuit Coff's harbour hadden we een goed window en zeilden we in één keer naar Wineglass bay in Tasmanie (796 mijl). De oostkust van Australie hebben we twaalf jaar geleden goed bekeken zodat we het dit keer oversloegen omdat we er goede herinneringen aan hebben.
Na Wineglass zeilden we in dagtochten naar Margate bay waar we de mooring van Hans en Jackie mochten gebruiken en een goede tijd met ze hadden. We lieten de Giebateau voor drie maanden achter en gingen naar Nederland. 
Januari 2024 waren we terug aan boord en hadden we een goede tijd met Hans en Jackie en hun vrienden. We haalden de Giebateau uit het water voor anti fouling, zeilden wat rond met Hans en Jackie en ondertussen maakten we nieuwe ramen in de buiskap en schilderde deze. Toen het weer het eindelijk toeliet om rond de zuidkust van Tasmanie naar Zuid Australie te zeilen ging de versnellingsbak van de motor stuk  zodat we terug naar Kettinger moesten waar een goede Volvo dealer is. Helaas moesten we eerst wachten tot hij tijd had en er plek in de marina kwam. Daarna gingen we voor bijna drie weken het water uit en was het wachten op de onderdelen die uit Europa moesten komen. 
Uiteindelijk was het elf maart toen we langs de zuidkust van Tasmanie  zeilden en in Stahan nog een tussenstop maakten om een depressie voorbij te laten gaan. Vervolegns zeilden we in één keer naar Adelaide aan de zuidkust van zuid Australie. een tocht van vier dagen (569 mijl) waar we Peter en sabine kort ontmoetten. Ook hier was het een gezellig weerzien en leek het geen twaalf jaar dat we elkaar voor het laatst gezien hebben. De volgend stop werd Albanie aan de zuidkust van West Australien een achtdaagse tocht van 1030 mijl.


PAUL EN CAROLINE IN NEDERLAND 12 TOT EN MET 31 MEI
HILLARYS BOAT MARINA,  WESTKUST WEST AUSTRALIE (31 49.499 S 115 44.263 E)
Maandag was het tweede pinksterdag en hadden enkele boerderijen in Nederland open dag waaronder ook boerderij Nelissen in Baambrugge. Mijn moeder heeft daar vroeger dichtbij gewoond zodat we er met zijn drieën heen gingen. Zo kwamen we langs het ouderlijk huis van mijn moeder waar ze geboren en gewoond heeft. De vrouw die er nu woont was bezig in de tuin zodat we even in de tuin mochten rondlopen. Er kwamen veel oude herinneringen en mooie verhalen boven. Toen we verder liepen door de binnenweg kwamen er nog meer herinneringen boven, zelf bij mij. 
Op de boerderij zelf zagen we hoeveel er in de jaren is veranderd. Waar vroeger het melken van de koe met de hand ging gaat bijna alles nu met computers/robots. Het melken van de koe, het schoonmakenden van de vacht van de koe en ook de vloer wordt met robots schoon gemaakt.
DE MACHINES VOOR OP HET LAND.
DE KOEIEN
KALFJE
MELKEN VAN DE KOE
Verder was het ook deze week vaak mooi weer zodat ik jogde, Paul fietste, we na het eten vaak samen Trix uitlieten en we bij een vriendin gingen eten. Ik regelde verschillende dingen en werkte met mijn moeder in de tuin. 
Mijn moeder had zich bij de Zonnebloem opgegeven om naar Katwijk te gaan en omdat ze vrijwilligers te kort kwamen reed ik drie ouderen. Aangekomen in Katwijk hadden ze bij de strandtent “zomers” gereserveerd en dronken we koffie met appelgebak. Helaas was het die middag niet zo mooi weer maar werd er toch even een korte strand wandeling gemaakt voor wie dat wilden. Zo liep ik met mijn moeder, meneer en mevrouw Verhagen en mevrouw Voorneveld.
MET DE ZONNEBLOEM NAAR KATWIJK

PAUL EN CAROLINE IN NEDERLAND
HILLARYS BOAT MARINA,  WESTKUST WEST AUSTRALIE (31 49.499 S 115 44.263 E)
Maandag hadden mijn moeder en ik een Reiki behandeling met massage. Woensdag  gingen we voor de tweede keer naar mijn tante in Noordwijk waar we bij “de meiden van Stein” een heleboel planten voor in de tuin kochten. Helaas was het geen mooie zonnige dag maar hebben Paul en ik wel over het strand gewandeld. 
MIJN MOEDER EN HAAR ZUS JANNIE
Donderdag werd Trix geknipt
TRIX GEKNIPT.
Vanaf donderdag hadden we mooi zodat mijn moeder en ik veel in de tuin werkten  en alle plantjes in de tuin zetten.
ALLE PLANTEN IN DE TUIN GEZET.
Zaterdag reden Paul en ik naar Enkhuizen waar we Rolf en Femke op de Rajac ontmoeten.
ENKHUIZEN.
Verder jogde ik elke morgen en maakte Paul weer mooie fietstochten.
ONDER HET FIETSEN.
07 mei tot en met 12 mei 2024
PAUL EN CAROLINE IN NEDERLAND
HILLARYS BOAT MARINA,  WESTKUST WEST AUSTRALIE (31 49.499 S 115 44.263 E)
Een week met mooi weer zodat ik elke ochtend ging joggen en Paul iedere middag ging fietsen.

FOTO’S TIJDENS HET FIETSEN
Verder bezochten we vrienden van ons en onze moeder.
KLOOSTER ALVERNA
 Donderdag was het Hemelvaartsdag.

01 mei tot en met 06 mei 2024
PAUL EN CAROLINE IN NEDERLAND
HILLARYS BOAT MARINA,  WESTKUST WEST AUSTRALIE (31 49.499 S 115 44.263 E)
Bijna de hele week was het mooi weer zodat ik elke ochtend hard liep en Paul iedere dag fietste. Verder werkte ik samen met mijn moeder in de tuin en maaide Paul het gras.
BLOEIENDE PANTEN EN BOOM IN DE TUIN
 We bezochten Paul en Marietta op hun boot de Avontuur.
BIJ PAUL EN MARIETTA
Vanaf dat we in Nedeland zijn zagen we zwanen, meerkoeten en andere vogels op nesten zitten en deze week zagen we hele jonge meerkoeten zwemmen. 
ZWAAN EN MEERKOET OP NEST
MEERKOETEN MET JONGE
Vier mei was dodenherdenking waar we de slachtoffers van de tweede Wereldoorlog, de koloniale oorlog in Indonesië en van oorlogssituaties en vredesmissies nadien herdachten.
DODEN HERDENKING EN BEVRIJDINGSDAG
Vijf mei was Bevrijdingsdag.
Op vijf mei 1945 gaf het Duitse leger zich officieel over. De hoogste Duitse generaal en de Nederlandse prins Bernard tekenden een document in Hotel De Wereld in Wageningen en daardoor kwam er na vijf jaar oorlog weer vrede in Nedeland.